środa, 24 czerwca 2015

Ciasto

Podczas tworzenia pierwszego dissa natknęła mnie ochota na coś słodkiego. Nagle moim oczom ukazała się piękna, smaczna oraz prosta w wykonaniu babka piaskowa. Zachęcam do wykonania owej babki ponieważ potrafi (prawie) każdego zadowolić. Poniżej dołączam przepis.

Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cukier puder do posypania
Przepis:
Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, można zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlewać cały czas mieszając, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki.

Foremkę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto, wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy i posypać przez siteczko cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz